Naukowcy wpadli na trop roli mRNA w zwyrodnieniu stawów
5 września 2014, 07:36W chondrocytach pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów (ChZS) zachodzą zmiany w tempie produkcji i niszczenia mRNA.
Google przegrało proces
18 września 2006, 11:49Sąd zakazał koncernowi Google publikowania na swych stronach artykułów z belgijskich francuskojęzycznych gazet.
Wyobraźnia i rzeczywistość podążają w mózgu w odwrotnych kierunkach
21 listopada 2014, 12:48Podczas marzeń i oglądania rzeczywistych scen sygnały przepływają w mózgu w odwrotnym kierunku.
Tesco na rynku oprogramowania
4 października 2006, 14:11Sieć supermarketów Tesco postanowiła wejść na rynek... oprogramowania. Firma zaoferuje 6 programów, każdy w cenie niższej niż 38 USD. W ofercie Tesco znajdą się: firewall, antywirus oraz pakiet biurowy.
Złoto z kanalizacji
19 stycznia 2015, 12:58Przedsiębiorstwa zajmujące się oczyszczaniem miejskich ścieków zmagają się z problemem zanieczyszczenia ich różnymi metalami. Naukowcy z Arizona State University zadali sobie pytanie o zawartość i wartość różnych metali w ściekach trafiających do miejskich systemów kanalizacyjnych
Czemu jedzenie jest takie przyjemne?
20 października 2006, 15:46Czemu jedzenie sprawia taką przyjemność? Jak się okazuje, odpowiedzi należy szukać nie w żołądku, lecz w głowie, a konkretnie w mózgu.
Newton zaprojektował medal koronacyjny
20 marca 2015, 11:26Izaak Newton kojarzy się raczej z astronomią i zasadami dynamiki, Jospeh Hone, doktorant Uniwersytetu Oksfordzkiego, odkrył jednak, że był on także projektantem medalu koronacyjnego królowej Anny Stuart.
Jedzenie poza domem sprzyja przejadaniu
3 listopada 2006, 10:16Bez względu na codzienne nawyki żywieniowe, kobiety mają tendencje do zjadania większej liczby kalorii i większych ilości tłuszczu, gdy jedzą poza domem, np. w restauracji.
Dobra na udar i zapalenie ucha środkowego
25 maja 2015, 10:35Winpocetyna, poprawiający mikrokrążenie mózgowe alkaloid barwinka pospolitego, sprawdza się w leczeniu infekcji ucha środkowego. Wg naukowców z dwóch amerykańskich uczelni, hamuje nadprodukcję śluzu, usprawnia usuwanie bakterii i zmniejsza utratę słuchu.
Czekolada zamiast aspiryny?
15 listopada 2006, 11:25Miłośnicy czekolady pomogli badaczom z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa wyjaśnić, dlaczego zjadanie codziennie kilku kostek tego przysmaku zmniejsza ryzyko zawału serca.